Za trzy książki zapłacono 150 zł. Oblicz cenę każdej z tych książek, jeżeli wiesz że druga z nich jest o 3 razy droższ od książki pierwszej, a trzecia książka jest o 10 złotych droższa od ksziążki pierwszej.

dan naj*

2

Odpowiedzi

2010-03-08T19:33:03+01:00
X - cena 1 książki
150 = x + 3x + x+10
150 = 5x + 10
140 = 5x | /5
28 = x

3 * 28 = 84
28+10 = 38

spr 28 + 84 + 38 = 150
Książki kosztowały odpowiednio 28 , 84 i 38 zł .


2010-03-08T19:33:40+01:00
X-cena pierwszej ksiażki
3x- cena drugiej książki
x+10-cena trzeciej książki


x+3x+x+10=150
5x+10=150
5x=150-10
5x=140/5
x=28zł

3*28=84zł

28+10=38zł
3 5 3