Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-08T20:20:51+01:00
Mięsisty Pomarańcza - owoc cytrusowy, zwykle o pomarańczowej skórce i włóknistym miąższu. Pochodzi z Chin i wschodniej Azji. Zawiera dużo witamin, w tym najwięcej witaminy C. Smak słodko-kwaśny.
Nazwą pomarańcza określa się kilka gatunków roślin należących do rodzaju cytrus, jednak nie stanowi ona odrębnej jednostki systematycznej.
Powszechnie stosowana w produkcji soków owocowych. Z powodzeniem rośnie w lasach tropikalnych. W pełni dojrzałe drzewo pomarańczowe może dawać do tysiąca owoców rocznie i zapewnić dobre zbiory przez następne 50-80 lat. Drzewka pomarańczowe rzadko przekraczają 9m wysokości. 1/3 światowych zbiorów pomarańczy przypada na Brazylię. Na drugim miejscu są Stany Zjednoczone (szczególnie Kalifornia i Floryda), oraz Chiny.

SuchyRodzynki (łac. racemus) – suszone winogrona, zaliczane do bakalii. Mogą być spożywane surowe lub używane do pieczenia (np. ciast). Rodzynki są bardzo słodkie z powodu dużej koncentracji cukrów (głównie fruktozy), a jeżeli są przechowywane przez długi czas, cukier krystalizuje wewnątrz owocu. Staje się on przez to ziarnisty, ale nie zmienia to jego użyteczności. Aby zdekrystalizować cukier w rodzynkach, można je na krótki czas zanurzyć w płynie (alkoholu, soku owocowym, mleku lub gorącej wodzie) aby cukier rozpuścić.
Zawierają błonnik, żelazo, potas, cynk oraz związki mineralne. Zawarty w rodzynkach wapń i bor zapobiegają osteoporozie, dlatego powinny je spożywać kobiety po menopauzie. Duża zawartość błonnika pomaga zaś przy zaparciach. Zawarty magnez i witaminy z grupy B pomagają w utrzymaniu koncentracji. W skład rodzynków wchodzą również witaminy C oraz E, które zwalczają wolne rodniki. Rodzynki poprawiają również pracę serca i wygląd skóry oraz podnoszą odporność organizmu.
W zależności od szczepu winogron rozróżniane są rodzynki

xDD
3 3 3
2010-03-08T20:23:35+01:00
Jagoda (ang. berry, łac. bacca) – owoc o mięsistej, niepękającej owocni, zbudowanej z zewnętrznego egzokarpu oraz zmięśniałego mezokarpu, wypełniającego całe wnętrze owocu. Cechą charakterystyczną jagody jest brak endokarpu. Bezpośrednio w mezokarpie znajdują się liczne (rzadko jedno) nasiona. Przykładem roślin wykształcających jagody są liczne gatunki uprawne m.in.: pomidor, cytryna, pomarańcza, banan, porzeczka, agrest, winorośl, borówka brusznica, borówka czarna (pospolicie nazywana jagodą lub czarną jagodą). Czasem jagody mają duże rozmiary, jak u przedstawicieli rodziny dyniowatych – ogórka, arbuza czy dyni. Jednonasienną jagodą jest awokado.

Pestki zaiwrają w sobie 70% tłuszczu oraz są bogate w składniki mineralne które pobudząją nasz mózg do pracy
2 2 2
2010-03-08T20:29:18+01:00
BANAN - owoc rosnący na krzakach wyglądających jak drzewa mający wysokość od 3 do 6 m ; w klimacie tropikalnym; obejmuje około 80 gatunków; w smaku jest pyszny, ale za to tuczący... Gruba skórka banana pełni funkcje ochronne; Jadalne są nie tylko owoce, ale również łodyga i kwiatostan bananowca.
Morfologia
Łodyga - Nierozgałęziona.
Liście - Gęste pokrywy liściowe pokrywają łodygę. Na szczycie znajduje się pióropusz podługowatych i dużych liści.
Kwiaty - Zebrane w szczytowy, duży, zwisający kwiatostan złożony z kwiatów grzebieniastych. Zapylane są one przez ptaki lub nietoperze.
Owoce - Żółtawa, podłużna, do 20 cm długa, mączysta jagoda z twardymi nasionami (większość bananów uprawianych do celów kulinarnych nasion jednak nie posiada).


Orzech włoski (Juglans regia L.) – gatunek drzewa liściastego z rodziny orzechowatych. W stanie dzikim występuje na Bałkanach, w południowo-wschodniej Europie, południowo-zachodniej, środkowej i wschodniej Azji oraz w Himalajach i południowo-zachodnich Chinach. U nas pospolicie uprawiany.
Pokrój
Duże drzewo liściaste. Jeśli rośnie bez konkurujących w pobliżu innych drzew, to pień ma zazwyczaj krótki i szeroko rozbudowaną koronę, w przeciwnym wypadku pokrój ma wyższy i szczuplejszy.
Pień
Osiąga wysokość 25-35 metrów, do 2 metrów średnicy. Kora gładka, srebrzystoszara, pokryta rozrzuconymi, wyraźnymi, nierównomiernymi bruzdami.
Liście
Naprzeciwległe, długości 25-40 cm, nieparzystopierzaste z 5-9 równowąskimi listkami. Największe trzy są u szczytu i mają 10-18 cm długości i 6-8 cm szerokości (para przy podstawie ma jedynie 5-8 cm długości). Rozwijają się stosunkowo późno, na przełomie kwietnia i maja razem z kwiatami.
Kwiaty
Kwiaty męskie w postaci zwisających kotków długości 5-10 cm; żeńskie zgrupowane po dwa do pięciu (i więcej) na jednorocznych krótkopędach. Bardzo wyraźna dichogamia wyklucza zapłodnienie w obrębie jednego drzewa. U niektórych odmian hodowanych w cieplejszym klimacie dość częsta jest apomiksja, rzadziej spotykana u siewek (w Polsce najczęściej stosowany sposób rozmnażania gatunku).
Owoc
Kulisty lub lekko owalny nibypestkowiec. Zewnętrzna warstwa perykarpu stanowi miękką, zieloną okrywę, łatwo odpadającą jesienią. Wewnętrzna część perykarpu, czyli endokarp tworzy skorupę. Nasiono potocznie zwane jądrem stanowi część jadalną owocu. Dojrzałe owoce orzecha włoskiego mają kształt owalny, długość 4-5 cm i średnicę 3-4 cm i powszechnie nazywane są orzechami.

TROCHĘ KRÓTSZE ;))
Juglans regia - Orzech włoski
Jest to drzewo z rodziny orzechowatych wywodzące się z rejonów Europy południowej, choć występuje w wielu rejonach naszego globu: Europie, Azji, Ameryce. Pień tego drzewa osiąga wysokość nawet ponad 30m. Orzech włoski rośnie do 400 lat, rozpoczyna owocowanie około 12 roku życia. Drewno z orzecha włoskiego wykorzystywane jest m. in. do produkcji mebli. Liście, łupiny, kora i owoc wykorzystywane są w zielarstwie jako składniki lecznicze. Orzechy włoskie to podstawa zdrowego odżywiania.



nie musisz oczywiście pisać wszystkiego ;]]
1 5 1