Odpowiedzi

2010-03-08T20:27:44+01:00
60% z 30=0,6×30=18jest chłopców
30-18=12 jest dziewczynek

18+x=⅔ z 30
18+x=20
x=20-18
x=2

doszło 2 chłopców, dziewczynek jest 12
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-08T20:28:30+01:00
60% z 30 = 18
30-18=12

x+18/x+30 = 2/3
3*(x+18)=2*(x+30)
3x+54=2x+60
x=6


Doszło 6 chłopców dziewcząt jest 12
2010-03-08T20:31:50+01:00
W trzydziestoosobowej klasie 60% stanowili chłopcy. W II półroczu do klasy doszło jeszcze kilku chłopców i teraz stanowią oni 2/3 klasy. Ilu chłopców doszło do tej klasy i ile dziewcząt jest w tej klasie?

30 * 0,6= 18 chłopaków
30-18= 12 dziewczyn