Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-09T12:55:11+01:00
A) ponieważ są symetryczne względem osi x to współrzędna x dla A i A' są takie same ->x'=x, a współrzędne y są przeciwne czyli y=-y’, gdzie A=(x,y), A=(-2,b), A'=(x',y'), A’=(a,3-a)
stąd mamy
-2=a -> a=-2
x=-2
x’=a=-2
b=-(3-a)=-5
y=b=-5
y’=3-a=3-(-2)=5
czyli A=(-2,-5), A’=(-2,5)

b) ponieważ są symetryczne względem osi x to współrzędna x dla A i A' są takie same ->x'=x, a współrzędne y są przeciwne czyli y=-y’, gdzie A=(x,y), A=(3a+4,b), A'=(x',y'), A’=(-2a-6,a+3)
stąd mamy
3a+4=-2a-6
5a=-10
a=-2
x=3a+4=-6+4=-2
x’=-2a-6=4-6=-2

b=-(a+3)=-(-2+3)=-1
y=b=-1
y’=a+3=-2+3=1
A=(-2,-1), A’=(-2,1)