1.Białko w mleku znajduje sie w postaci roztworu koloidalnego-zolu. POdaj kilka sposobów wytrącenia go z roztworu. które z nich można zastosować do produkcji sera?
2. Jakie znaczenie dla organizmów żywych ma fakt, że białko ulega koagulacji, a nie denaturacji pod wpływem soli matali cięzkich?

Z góry dzięki :):):)
Proszę o pomoc to waaaaaaaaaaażne, głównie to pierwsze :):):)

1

Odpowiedzi

2010-03-09T00:19:49+01:00
Możesz działać podwyszoną temperaturą,roztworami stężonych kwasów i zasad,alkoholami,solami metali ciężkich,najwygodniejsza w tej sytuacji jest temperatura.
Koagulacja jest to odwracalne przejście ze tanu zolu do stanu żelu,najcześciej zachodzi pod wpływem soli a wpływ soli metali ciężkich,raczej rzadko powoduje koagulację chociaż odwracalność tego procesu(peptyzacja białek)ma ogromny wpływ na organizmy żywe.
2 3 2