Tadek wszedł do księgarni skuszony następującą wywieszką " Tylko dzisiaj obniżamy o 15% ". Korzystając z oferty kupił następujące pozycje(ceny sprzed obniżki): "Potop Henryka Sienkiewicza za 80zł, " Winnetou " Karola Maya za 120zł oraz "Pan Samochodzik i Templariusze " Zbigniewa Nienackiego za 20% złotych. Ile Tadek zapłacił za wszystkie książki? proszę :)

3

Odpowiedzi

2010-03-09T14:50:21+01:00
Obniżka -> 100%-15%=85%
85%=0,85

"Potop" Henryka Sienkiewicza -> 80*0,85 = 68 zł
"Winnetou" Karola Maya -> 120*0,85 = 102 zł
"Pan Samochodzik" i "Templariusze" Zbigniewa Nienackiego -> 20*0,85 = 17 zł

Razem: 68+102+17 = 187 zł

Odpowiedź. Tadek zapłacił za wszystkie książki 187 zł.
2010-03-09T14:50:57+01:00
80x15%=12
80 - 12 = 68 zł- potop
120 x 15% = 18zł
120-18=102 zł-winnetou
20x15%=3zł
20-3=17 zł pan samochodzik

68+102+17=187zł
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-09T15:03:47+01:00
Potop-80 zł
Winnetou-120zł
Pan Samochodzik i Templariusze -20zł
15%*80zł=12
80zł-12zł=68zł
15%*120zł=18zł
120zł-18zł=102zł
15%*20zł=3zł
20zł-3zł=17zł
68zł+102zł+17zł=187zł