Rozwiąż równania.
Chodzi że w taki sposób :
( 4 - 2x ) - (x + 3 )=(x - 5 ) + (-3 - x )
4-2x - x - 3 =x - 5 -3 - x
1 - 3 x= - 8
- 3 x = -8 -1
-3x = -9 : - 3
x = 3

Chodzi o to by tez zadania właśnie tak rozwiązać ( to robiłam w szkole ) ; ]

a) (3-2x)-(x+4)-(2x+5)=(3x-4)- (5x+7)
b) (4-x)-(2x+3)+(x-4)= - (2x-3)-(x+7)
c) (4x-5)+(x-7)- (2x-8)= (-3x+4)+(x-6)
d ) -(4-2x)-(2x+4)=(3x-1)+(2x-5)-(7-3x)

Prosze o szybkie rozwiazanie zadania = )

2

Odpowiedzi

2010-03-09T15:31:54+01:00
A) (3-2x)-(x+4)-(2x+5)=(3x-4)- (5x+7)
3-2x-x-4-2x-5=3x-4-5x-7
-2x-x-2x-3x+5x=-3+4+5-4-7
x=-5


b) (4-x)-(2x+3)+(x-4)= - (2x-3)-(x+7)
4-x-2x-3+x-4=-2x+3-x-7
-x-2x+x+2x+x=-4+3+4+3-7
x=-1


c) (4x-5)+(x-7)- (2x-8)= (-3x+4)+(x-6)
4x-5+x-7-2x+8=-3x+4+x-6
4x+x-2x+3x-x=5+7-8+4-6
5x=2/:5
x=2/5

d ) -(4-2x)-(2x+4)=(3x-1)+(2x-5)-(7-3x)
-4+2x-2x-4=3x-1+2x-5-7+3x
2x-2x-3x-2x-3x=4+4-1-5-7
-2x=-5/:(-2)
x=-5/2=-2,5

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-09T16:09:39+01:00
A) (3-2x)-(x+4)-(2x+5)=(3x-4)- (5x+7)
3-2x-x-4-2x-5=3x-4-5x-7
-2x-x-2x-3x+5x=-4-7-3+4+5
-3x=3
x=-1
b) (4-x)-(2x+3)+(x-4)= - (2x-3)-(x+7)
4-x-2x-3+x-4=-2x+3-x-7
-x-2x+x+2x+x=3-7-4+3
x=5
c) (4x-5)+(x-7)- (2x-8)= (-3x+4)+(x-6)
4x-5+x-7-2x+8=-3x+4+x-6
4x+x-2x+3x-x=4-6+5+7-8
5x=2
x=2/5
d ) -(4-2x)-(2x+4)=(3x-1)+(2x-5)-(7-3x)
-4+2x-2x-4=3x-1+2x-5-7+3x
2x-2x-3x-2x-3x=-1-5-7+4+4
-8x=-5
x=5/8