Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-09T16:09:47+01:00
I słoik - x
II słoik - x+2
III słoik - x+2+5

x+x+2+x+2+5=15 l.
3x+9=15l. | -9
3x=6l.
x=2l.
I słoik - 2l.
II słoik - 2+2=4l.
III słoik - 2+2+5=9l.
Sprawdzenie: 2+4+9=15 l.
Odp:W pierwszym słoiku były 2l. miodu, w drugim 4 litry miodu a w trzecim 9 litrów miodu.

Licze na najlepsze:).
37 4 37
2010-03-09T16:12:36+01:00
Pierwszy słój - x
Drugi słój - 2 + x
Trzeci słój - 5 + 2 + x

x + 2 + x + 5 + 2 + x = 15
3x = 15 - 9
3x = 6/3
x = 2

Pierwszy słój - 2l
Drugi słój - 2 + x = 2 + 2 = 4l
Trzeci słój - 5 + 2 + x = 5 + 2 + 2 = 9l

Spr. 9l + 2l + 4l = 15l

W Pierwszym słoju były 2l miodu w drugim 4l, a w trzecim 9litrów.
14 4 14
2010-03-09T16:13:06+01:00
A- pierwszy slój
b- 2 słój
c- 3 słój

15=a+b+c
b=2+a
c=5+b c=5+2+a

15=a+2+a+5+2+a
15=3a+9
3a=6
a=2
b=4
c=9

9 4 9