Odpowiedzi

2009-10-22T19:27:43+02:00
X-y=-5
2x=y-4

y=-5-x
2x=y-4

2x=-5-x-4
y=-5-x

2x+x=-5-4
y=-5-x

3x=-9/:3
y=-5-x

x=-3
y=-5+3

x=-3
y=-2
10 4 10
2009-10-22T19:48:29+02:00
X - y = -5
2x = y - 4

z pierwszego obliczasz x
x - y = -5
x = -5 + y = y - 5 wstawiasz do drugiego równania zamiast x

2x = y - 4
2(y - 5) = y - 4
2y - 10 = y - 4
2y - y = - 4 + 10
y = 6
obliczyłeś wcześniej że x = y - 5 = 6 - 5 = 1

narysuj tabelkę x 0 1
y 5 6

wartości w tabelce możesz obliczaś np z pierwszego równania
x - y = -5 wstaw za x o i oblicz y = -5


1 5 1