1.Na kółku matematycznym uczniowie sklejali z kartonu "matematyczne bombki"na świąteczną choinkę.Ola wykonała bombkę w kształcie sześcianu o krawędzi 3 cm,ile centymetrów kwadratowych kolorowego papieru potrzeba na oklejenie takiej ozdoby?Pomiń powierzchnię zakładek,potrzebnych do sklejenia.


Odp:
Daje naj dla najlepszych....:D

2.Rodzina Kowalskich jedzie z Ciechanowa do Poznania samochodem, którego średnie zużycie paliwa wynosi 6,5 litra na 100 km.Litr benzyny kosztuje 4,80zł.Odległość z Ciechanowa do Poznania wynosi 300km.Oblicz ile zapłacą za benzyne państwo Kowalscy.Zapisz wszystkie obliczenia.

Odp:
Daje naj dla najlepszych......:D

2

Odpowiedzi

2010-03-09T17:33:29+01:00
P= 6a2 (2 to kwadrat)
a=3
P= 6 x 9
P = 54

3 x 6,5 x 4,8 = 93,6
Odp: zapłacili 93,6 zl
2010-03-09T17:34:06+01:00
Pc=6*a*a
pc=6*3*3=54cm kwadratowe

6,5 *3=19,5
19.5*4,8=93,6