Kwiaciarka sprzedała pierwszej osobie 1/2 calej liczby tulipanow i jeszcze dwa tulipany.Drugiej osobie sprzedałą połowę reszty i jeszcze 1 tulipan. Wtedy zostało jej 5 tulipanó. Ile kwiaciarka miała tulipanow na początku?? Ile kupiłą każda z osob??
pilne!!

3

Odpowiedzi

2010-03-09T18:39:24+01:00
5
5+1
6*2
12+2
14*2
28

Odp.: 28; 1 os. 16; 2 os. 7
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-09T18:41:19+01:00
X-liczba kwiatów

1 osoba:½x+2
zostało:x-(½x+2)=x-½x-2=½x-2
2 osoba:½(½x-2)+1=¼x-1+1=¼x
zostało:½x-2-¼x=¼x-2=5
¼x=5+2
¼x=7
x=7:¼
x=28 było kwiatów

1 osoba:½ z 28+2=16 kwiatów
zostało:28-16=12
2 osoba:½ z 12+1=7 kwiatów
28-16-7=5 zostało
miała 28, 1 osoba kupiła 16, a druga 7 kwiatów.
2010-03-09T18:43:05+01:00
No to jazda ;]

5 <--- tyle ma

5+2 + 5 = 12 <---- tyle miała po 1 sprzedaży

12 + 4 + 12 = 28 <---- tyle miała na początku


Spr

28 - 14 - 2 = 12
12 - 6 - 1 = 5

Teraz już łatwo zauważyć, że pierwszej osobie sprzedała
16 tulpanów
a drugiej
7 tulipanów