Podacie mi prawidłowe odpowiedzi na te pytania w związku z lekturą "Szatan z siódmej klasy"?




KORNEL MAKUSZYŃSKI - „SZATAN Z SIÓDMEJ KLASY”

1.Adaś ma:
a.15 lat
b.16 lat
c.17 lat
2.Ojciec Adasia jest:
a.nauczycielem historii
b.prawnikiem
c.lekarzem
3.Profesor Gąsowski zwracał się do Adasia:
a.Adasiu
b.Piotrusiu
c.kolego
4.Rodzina Adama Cisowskiego liczyła:
a.7 osób
b.3 osoby
c.5 osób
5. Adaś spędza wakacje we wsi:
a.Bejgoła
b.Ejgoła
c.Głodowce
6.Oczy Wandy miały kolor:
a.fiołkowy
b.hebanowy
c.szafirowy
7. Profesor Gąsowski wielbił:
a.Hannibala
b.Napoleona
c.Piłsudskiego
8.W bawialni, na jednym z portretów brakowało oka, bo:
a.zapomniano go namalować
b.uciekł malarz, bo mu mało zapłacono
c.namalowana postać w rzeczywistości nie miała oka
9.Adaś odkrył, że przybyły do dworku malarz jest fałszywy, bo:
a.nie miał ze sobą narzędzi
b.brzydko malował
c.miał grube ręce
10. Malarz ukradł:
a.portret z bawialni
b.pamiętnik ks. Koszyczka
c.drzwi z pokoju pana Iwo
11.Stary francuski list Adaś:
a.znalazł przypadkiem na drodze
b.ukradł opryszkom (malarz, chudzielec, garbaty)
c.dostał do przetłumaczenia od panny Irenki
12.Dowiedział się z listu, że dalszych wskazówek co do skarbu należy szukać:
a.w ogrodzie
b.na drzewie
c.na drzwiach
13.Młody detektyw został uwięziony:
a.na strychu
b.w piwnicy
c.w budzie dla psa
14.Adaś napisał list do prof. Gąsowskiego i jego rodziny, w którym za pomocą szyfru przekazuje im ostrzeżenie. Brzmiało ono:
a.pilnujcie domu
b.strzeżcie domu
c.strzeżcie drzwi
15.Na pomoc uwięzionemu detektywowi i Francuzowi przychodzi:
a.prof. Gąsowski
b.ks. Kazuro
c.Stasio Burski i harcerze
16.O miejscu, gdzie znajdują się poszukiwane drzwi Adaś dowiaduje się od:
a.panny Ireny
b.Francuza
c.Ks. Kazuro
17.Nigdy nie jadał na uczcie z płaskiego talerza:
a.Adaś
b.bocian
c.Napoleon
18.Adaś rozlicza się z rzezimieszkami w następujący sposób:
a.dzieli się z nimi łupem
b.zakopuje fałszywy skarb
c.oddaje im wszystko ze strachu
19.Skarb ukryty był:
a.za obrazem w bawialni
b.w dębie z bocianim gniazdem
c.w ogrodzie
20.Adasia przezywano „szatan”, bo był:
a.niewierzący
b.wcieleniem zła
c.bystry

3

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-09T18:41:53+01:00
1.c
2.c
3.b
4.a
5.a
6.a
7.b
8.a
9.a
10.b
11.c
12.c
13.c
14.b
15.c
16.c
17.b
18.b
19.b
20.c
1 4 1
  • judy
  • Początkujący
2010-03-09T18:45:02+01:00
1c
2c
3
4 a
5 a
6a
7b
8
9
10b
11c
12c
13b
14b
15c
16c
17
18b
19b
20v
1 5 1
2010-03-09T18:49:06+01:00
1.c
2.c
3.b
4.a
5.a
6.a
7.b
8.a
9.a
10.c
11.c
12.c
13.b
14. a lub c
15.c
16.b
17.b
18.b
19.c
20.c
1 5 1