Rozwiąż równania .

a)1/3x-2=x+2 . prosze o rozpisanie
b)1-6/7x=4/7 . prosze o rozpisanie
c) 6*(1/4x-2)=18 . prosze o rozpisanie
d)x/6-1/6=1 . prosze o rozpisanie
e)-2(2x-1)=x/3 . prosze o rozpisanie
f)2/5*(3-x)=-2 .prosze o rozpisanie
g)3/4*(2-3x)=-6 .prosze o rozpisanie
h)1/5*(x-3)=9-x .prosze o rozpisanie
i)0,6+x/2=x+1 .prosze o rozpisanie

3
a) 1/3-2=x+2 1/3x -2=2+2 -2/3 x=4|: (-2/3) x=4/1 razy (-3/2) = -6
b) 1 -6/7x=4/7 -6/7x= 4/7-1 -6/7x=-3/7 |: (-6/7) x=-3/7 razy (-1/2)=1/2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-09T19:41:13+01:00

a)
1/3x-2=x+2
⅓x-x=2+2
-⅔x=4
x=-6

b)
1-6/7x=4/7
6/7x=4/7-1
6/7x=-3/7
x=-½

c)
6*(1/4x-2)=18
1,5x-12=18
1,5x=18+12
1,5x=30
x=20

d)
x/6-1/6=1|*6
x-1=6
x=6+1
x=7

e)
-2(2x-1)=x/3 |*3
-12x+6=x
12x-x=-6
11x=-6
x=-6/11

f)
2/5*(3-x)=-2
1,2-⅔x=-2
-⅔x=-2-1,2
-⅔x=-3,2
x=4,8

g)
3/4*(2-3x)=-6
1,5-2,25x=-6
-2,25x=-6-1,5
-2,25x=-7,5
x=3⅓

h)
1/5*(x-3)=9-x
⅕x-⅗=9-x
⅕x+x=9+⅗
1⅕x=9⅗
x=8

i)
0,6+x/2=x+1|*6
1,8+3x=6x+6
3x-6x=6-1,8
-3x=4,2
x=-1,4

25 4 25
nice :)
przecież tam musi być 6/13 , a nie 6/11
2010-03-09T19:43:46+01:00
A. 1/3x-2=x+2
1/3x-x=2+2
-2/3x=4/(-2/3)
x=4*(-3/2)
x=-12/2
x=-6
b.1-6/7x==4/7
-6/7x=4/7-1
-6/7x=-3/7 *(-7/6)
x=21/42
x=1/2

c.6*(1/4x-2)=18
1i1/2x-12=18
3/2x=18+12
3/2x=40 *2/3
x=80/3
x=26i2/3

d.
x/6-1/6=1 *6
x-1=6
x=6+1
x=7

e.-2(2x-1)=x/3
-4x+2=x/3 *3
-12x+6=x
-12x-x=-6
-13x=-6
x=6/13

f)2/5*(3-x)=-2
6/5-2/5x=-2 *5
6-2x=-10
-2x=-10-6
-2x=-16 /(-2)
x=8

g)3/4*(2-3x)=-6
6/4-12/4x=-6 *4
6-12x=-24
-12x=-24-6
-12x=-30 /(-12)
x=30/12
x=2i1/2

h)1/5*(x-3)=9-x
1/5x-3/5=9-x *5
x-3=45-5x
x+5x=45+3
6x=48 /6
x=8

i)0,6+x/2=x+1 *2
1.2+x=2x+2
x-2x=2-1.2
-x=0.8 /(-1)
x=-0.8


/oznacza kreskę ułamkową i znak dzielenia
*oznacza znak mnożenia




4 5 4
2010-03-09T20:39:49+01:00
A)
1/3x-2=x+2
⅓x-x=2+2
-⅔x=4
x=-6

b)
1-6/7x=4/7
6/7x=4/7-1
6/7x=-3/7
x=-½

c)
6*(1/4x-2)=18
1,5x-12=18
1,5x=18+12
1,5x=30
x=20

d)
x/6-1/6=1|*6
x-1=6
x=6+1
x=7

e)
-2(2x-1)=x/3 |*3
-12x+6=x
12x-x=-6
11x=-6
x=-6/11

f)
2/5*(3-x)=-2
1,2-⅔x=-2
-⅔x=-2-1,2
-⅔x=-3,2
x=4,8

g)
3/4*(2-3x)=-6
1,5-2,25x=-6
-2,25x=-6-1,5
-2,25x=-7,5
x=3⅓

h)
1/5*(x-3)=9-x
⅕x-⅗=9-x
⅕x+x=9+⅗
1⅕x=9⅗
x=8

i)
0,6+x/2=x+1|*6
1,8+3x=6x+6
3x-6x=6-1,8
-3x=4,2
x=-1,4



pozdrawiam . :-)
6 3 6