Odpowiedzi

2010-03-09T19:44:59+01:00
Ryby przetwarzają bezużyteczne – z punktu widzenia człowieka – rośliny i zwierzęta wodne na wartościowe dla niego mięso. Są wykorzystywane na całym świecie w celach konsumpcyjnych, przemysłowych oraz rekreacyjno-poznawczych:

Konsumpcja (pożywienie) – od najdawniejszych czasów ryby są jednym z podstawowych składników pożywienia człowieka. Rybie mięso jest łatwo przyswajalne i wartościowe pod względem odżywczym. Zawiera wysokiej jakości białko, jod, fosfor, potas, wapń oraz witaminy A i D.
Przemysł – dostarczają surowca dla przemysłu rybnego, farmaceutycznego, do produkcji nawozów, klejów, karmy dla zwierząt i innych (np. z łusek uklei produkowano sztuczne perły i inne tanie imitacje klejnotów).
Akwarystyka – stanowią obiekt badań naukowców (laboratoria, ośrodki naukowe), są prezentowane w akwariach publicznych, hodowane w akwariach prywatnych. Istnieje wiele firm wyspecjalizowanych w poławianiu, hodowli i dystrybucji ryb akwariowych.
Wędkarstwo – popularny na całym świecie rodzaj hobby i sportu polegający na łowieniu ryb przy pomocy wędki.
Są bioindykatorami czystości wód.


To akurat z wikipedi ;]]



Stosunek człowieka do nich zmienia się jednak w przeciągu wieków. Pierwotnie ryby stanowiły dla niego jedno z głównych źródeł stosunkowo łatwo dostępnego pokarmu. Świadczą o tym liczne wykopaliska z różnych epok geologicznych, znalezione na wszystkich kontynentach, wśród których są szczątki narzędzi rybackich, a w pozostałościach po osiedlach ludzkich sprzed tysięcy lat ocalały jeszcze resztki po jedzonych rybach. Dawniej główne skupiska ludzi znajdowały się nad brzegami wód, a w średniowieczu ryba była potrawą postną. I to właśnie wtedy śledź okazał się doskonałą rybą łatwą w konserwacji, przez co rozwinął się plan dróg w tamtym okresie. Obecnie ryby są również źródłem pokarmu, a ich coraz większy popyt doprowadza do rozwijania i modernizowania się rybołówstwa.
Obecnie wzrasta również hobbistyczne i sportowe zainteresowanie rybami. Wiele ludzi hoduje małe rybki akwariowe w domach, albo większe, bardziej okazałe są przetrzymywane w specjalnych basenach. Inni ludzie lubią łowić ryby, są nawet urządzane w tym kierunku zawody. Wiele gatunków jest w ten sposób kontrolowane, zagrożone przed wymarciem są chronione, a ewentualnie gatunki których jest za dużo są wybijane.
Wyniki obserwacji ryb są wykorzystywane do celów bioidykacji, tzn. śledzenia wpływu nie korzystnych zmian środowiska wskutek gospodarki człowieka na żywe organizmy i ich reakcji na te zmiany. Regionalne badania nad rybami pomaga określić stopień degradacji środowiska na danym terenie, a zwłaszcza czystość wód oraz pomoc w utrzymaniu liczby w gatunku.
Dotychczasowo, fragmentarycznie wspominałam o znaczeniu ryb jako czułego wskaźnika stanu czystości wód oraz jako obiektu rekreacji (sporty wędkarskie i hodowle). Jednak zasadnicze i podstawowe znaczenie ryb jest takie iż ryby stanowią źródło pokarmu. Jest to bardzo ważne nie tylko dla ludzi ponieważ wywiera to wpływ także na biologie tych kręgowców. Omówiona w dalszej części rola ryb w odżywianiu człowieka i dane o wysokości połowów oparłam na materiałach opublikowanych przez Dział Zasobów Rybnych i Eksploatacji FAO, Rocznik Statystyczny Rybołówstwa Światowego oraz Zjednoczenia Gospodarki Rybnej i Centralnego Zarządu Państwowych Przedsiębiorstw Gospodarki Rolnej.
Według dietetyków ponad połowa ludności na kuli ziemskiej jest niedożywiona lub odżywia się w niewłaściwy sposób. Pierwsze polega na zjadaniu zbyt małej ilości pokarmu, natomiast drugie na nieprawidłowym jego składzie np. zbyt dużej ilości węglowodanów do białka.
Białko ryb stanowi średnio 10% całkowitej ilości spożywanego białka zwierzęcego. Mięso ryb jest szczególnie cennym źródłem białka, ponieważ zawiera wszystkie najważniejsze dla człowieka aminokwasy. Zawiera również sole mineralne i witaminy, będąc ważnym źródłem jodu, fosforu, potasu, żelaza i miedzi oraz witamin A i D. Mięso to bywa obficie przerośnięte tłuszczem, przy czym jego udział w ciele ryb może być bardzo różny. W niektórych wypadkach tłuszcz jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym gdyż tworzy się z niego tran, głownie z wątroby dorsza, w którym są skondensowane wszystkie witaminy i pierwiastki. Ponadto z ryb wyrabia się mączkę rybną, nawozy, klej, żelatynę oraz stosuje się je w medycynie do leczenia chorób serca, krążenia i stawów poprzez wyrabianie z nich lekarstw.
Natomiast w mięsie ryb jest bardzo niska zawartość węglowodanów dzięki czemu może być ono cennym uzupełnieniem diety, które składają się z przetworów zbożowo ziemniaczanych a także cukrów.

Mam nadzieję,że cokolwiek się przydało ; ))
78 4 78
2010-03-09T19:49:18+01:00
Pozytywne znaczenie ryb:
-mięso ryb jest jednym z ważnych składników pożywienia człowieka; zawiera łatwo przyswajalne białko, witaminy A i D oraz sole mineralne, m.in. sole fosforu wapnia i jodu.

-dostarczają ikry, znanej i spożywanej pod nazwą kawioru

-stanowią surowiec wykorzystywany do wytwarzania wielu produktów m.in. karmy dla zwierząt hodowlanych, żelatyny, kleju.

-są źródłem tranu, który stosowany jest zapobiegawczo i leczniczo przy niedoborach witamin A i D oraz w krzywicy.


Negatywne znaczenie ryb:
-bezpośredni kontakt z rybami takimi jak rekiny, mureny czy skrzydlice może być niebezpieczny.
10 3 10
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-09T19:56:15+01:00
-są ogniwem łańcucha pokarmowego
-stanowią pokarm dla człowieka
-dostarczają różnych substancji np. leczniczych (tran)
-są bioindykatorami(wzkaznikami) czystości wód
-Mięso ryb jest szczególnie cennym źródłem białka, ponieważ zawiera wszystkie najważniejsze dla człowieka aminokwasy


Licze na naj Bo Jest krótko zwiężle i na temat :**
133 1 133