Odpowiedzi

2010-03-09T20:12:24+01:00
Ep = mgh
na końcu
Ek = mV²/2

Ep=Ek
mgh = mV²/2
V²= 2gh
V= √2gh
V= √600


s = gt²/2
t²= 2s/g
t = √2s/g
t= √6
2010-03-09T20:14:09+01:00
Jest to spadek swobodny czyli ruch jednostajnie przyspieszony bez prędkości początkowej
wzór na drogę w tym przypadku drogą jest wysokość a przyspieszenie to przyspieszenie ziemskie które znamy i wynosi 10 metrów przez sekundę do kwadratu

h=gt kwadrat/2
2h=gt kwadrat
2h/g = t kwadrat
t=pierwiastek z 2h/g
t= pierwiastek z 60/10
t= pierwiastek z 6 s


g=v/t
v=gt
v=10*pierwiastek z 6m/s
2010-03-09T20:14:34+01:00
Mgh=mv^2/2
2h=v^2
v=2h(pierwiastek)

v=pierwiastek z 60= ok 7,5 m/s

s=1/2*at^2
2s=at^2
t^2=2s/a
t=2s/a(pierwiastek)
t=60/10(pierwiastek)
t=ok 2,5 s