Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-03-09T20:31:32+01:00
Ca(OH)₂ + 2HNO₃ ---> Ca(NO₃)₂ + 2H₂O
Ca²⁺ + 2OH⁻ + 2H⁺ + 2NO₃⁻ ---> Ca²⁺ + 2NO₃⁻ + 2H₂O
2OH⁻ + 2H⁺ ---> 2H₂O | :2
OH⁻ + H⁺ ---> H₂O

Nie wiem o co ci chodziło z tym ` 21 ptak.
Mam nadzieję że pomogłam.
2010-03-09T20:33:41+01:00

Ta odpowiedź została oznaczona jako zweryfikowana

×
Zweryfikowane odpowiedzi zostały sprawdzone przez ekspertów, dlatego mamy pewność, że są prawidłowe i bezbłędne. Od dawna na zadane.pl znajdziesz tysiące poprawnych odpowiedzi, które zostały sprawdzone przez moderatorów (najbardziej zaufanych członków naszej społeczności).
Ca(OH)₂ + 2HNO₃---->Ca(NO₃)₂ + 2H₂O
Ca²⁺ + 2OH⁻ + 2H⁺ + 2NO₃⁻---->Ca²⁺ + 2NO₃⁻ + 2H₂O
2H⁺ + 2OH⁻---->2H₂O