Odpowiedzi

2010-03-09T20:41:27+01:00
Zadanie 1

P powierzchni = 2*60cm*30cm + 2*30cm*40cm + 2*60cm*40cm =
= 3600cm^ + 2400cm^ + 4800cm^ = 6000cm^ + 4800cm^ = 10800cm^

jak pewnie wiesz, w akwarium odliczamy jedną podstawę (górną :D)

60cm*30cm = 1800cm^

10800cm^-1800cm^ = 9000cm^ = 90dm^

koszt u szklarza:
90*3,15zł = 283,50zł

305zł < 283,50zł

bardziej się opłaca wykonanie u szklarza :)


zadanie 2

wolniej porusza się Mars :)

1-0,81 = 0,19

0,19*29,76km/s = 5,6544km/s <- o tyle wolniej :)
2010-03-09T20:54:17+01:00
Od razu zamieniam wymiary na dm bo będzie się prościej liczyć;D
H=40cm=4dm
a=30cm=3dm
b=60cm=6dm
Pp=2*6dm*3dm+2*3dm*4dm+2*6dm*4dm
Pp=36dm+24dm+48dm
Pp=108dm³
6dm*3dm=18dm
108dm-18dm=90dm
90dm*3,15=283,50zł
283,50zł<305zł
Lepiej zamówić akwarium niż kupić w sklepie.

Zad.2.
Obliczamy z jaką częścią prędkości ziemi porusza się Mars.
1-0,81 = 0,19
Mnożymy przez prędkość Ziemi i wychodzi wynik;)
0,19*29,76km/s = 5,6544km/s o tyle wolniej porusza się Mars
;)
2010-03-09T21:17:42+01:00
Pole pow= 60*30+2*60*40+2*30*40=1800+4800+2400=9000cm²=90dm²
90dm²*3,15=283,5zł

wolniej mars p 0,19*29,76=5,65km/s