Odpowiedzi

2010-03-09T21:54:35+01:00
Wątroba produkuje i wydziela do dwunastnicy żółć.Żółć odgrywa podstawową rolę w trawieniu i wchłanianiu tłuszczów. Najważniejszymi jej składnikami są kwasy żółciowe i barwniki żółciowe. Tłuszcze pod działaniem kwasów żółciowych tracą napięcie powierzchniowe i rozpadają się na drobniutkie kuleczki. Ta detergencyjna czynność żółci umożliwia enzymom dostęp do tłuszczów i ich trawienie. Ponadto składniki żółci są konieczne do wchłaniania produktów trawienia tłuszczów z jelit.


Kosmki jelitowe są unerwione, znajdują się w nich naczynia tętnicze, które przy wierzchołku kosmka tworzą sieć naczyń włosowatych po czym przechodzą w naczynia żylne. Do naczyń włosowatych wchłaniane są aminokwasy i węglowodany. Tłuszcze natomiast w większości wchłaniają się do naczyń chłonnych. Chłonka płynąca z kosmków jelitowych zawiera więc tłuszcze w postaci emulsji.
2 3 2
2010-03-09T21:58:36+01:00
1.Wątroba wytwarza mocznik który rozbija tłuszcze na mniejsze "kropelki" co pomaga w dalszym trawieniu
2.Kosmki jelitowe mają w sobie naczynia krwionośne którymi wchłaniają potrzebne substancje prosto do krwi
3 1 3