Odpowiedzi

2010-03-09T22:22:52+01:00
( minus jedna dziewiąta + jedna cała i jedna szósta ):(jedna szósta - jedna cała i jedna trzecia )=
(-1/9+1⅙):(⅙-1⅓)=(-1/9+7/6):(⅙-4/3)=(-2/18+21/18):(⅙-8/6)=
19/18:(-7/6)=19/18*(6/7)=19/21
√4²+3² *⅕+ (-¾ )² =4+9/5+9/16=4+144/80+45/80=4+189/80=4+2 29/80=6 29/80
2010-03-09T23:21:47+01:00
( minus jedna dziewiąta + jedna cała i jedna szósta ):(jedna szósta - jedna cała i jedna trzecia )=

(-¹/₉ + 1¹/₆) : (¹/₆ - 1⅓) =
(-¹/₉ + ⁷/₆) : ( ¹/₆ - ⁴/₃) = sprowadzam do wspólnego mianownika
(-²/₁₈ + ²¹/₁₈ ) : (¹/₆ - ⁸/₆) =
¹⁹/₁₈ : (-⁷/₆) =
¹⁹/₁₈ * (-⁶/₇) =
- ¹⁹/₂₁ bo 6 skraca się z 18 i po skróceniu mnożymy licznik*licznik, mianownik * mianownik



√4²+3² razy jedna piąta + (-trzy czwarte )²
√4² + 3² * ⅕ + (-¾)² =
4 + 9 *⅕ + ⁹/₁₆ =
4 + ⁹/₅ + ¾ = ( I SPOSÓB) zamieniam na ułamek dziesiętny
4 + 1,8 + 0,75 = 6,55

jeśli musisz mieć w ułamku zwykłym to będzie to tak:
4 + ⁹/₅ + ¾ = ( II SPOSÓB) sprowadzam do wsp. mian.
⁸⁰/₂₀ + ³⁶/₂₀ + ¹⁵/₂₀ =
¹³¹/₂₀ =
6¹¹/₂₀

POZDRAWIAM :)