Weź :
⅔ funta przesianej mąki
¼ funta cukru
2/5 funta wiejskiego masla
całt funt masy orzechowej
4/9 funta najlepszych konfitur
3 żółtka,ale nie mniej niż 1/20 funta
a) Wstarej książce kucharskiej znalazłam przepis na placka z masą orzechową .
Ile funtów ważą wszystkie produkty potrzebne do przygotowania placka?
b) Jeden funt to około 400g.Czego potrzeba więcej do zrobienia tego placka: mąki czy cukru? O ile dekagramów więcej?
c) Ile kilogramów ważą wszystkie potrzebne produkty?

1

Odpowiedzi

2010-03-09T22:59:39+01:00
2/3 funta przesianej mąki.
2/3* 400 g = 800/3 g ≈267g = 26,7 dag = 0,267 kg

1/4 funta cukru
1/4*400 g = 100 g = 10 dag = 0,1 kg

2/5 funta wiejskiego masła
2/5*400 = 160 g = 16dag = 0,16 kg

cały funt masy orzechowej
400 g = 40 dag = 0,4 kg

4/9 funta najlepszych konfitur
4/9*400 ≈ 178 g = 17,8 dag = 0,178 kg

3 żółtka, ale nie mniej niż 1/20funta
1/20*400 = 20 g = 2 dag = 0,02 kg


b) Jeden funt to około 400 g.
Czego potrzeba więcej do zrobienia tego placka: mąki czy cukru? O ile dekagramów więcej?
maka = 26,7 dag
cukier = 10 dag
maki potrzeba więcej o 16,7 dag niż cukru


c) Ile kilogramów ważą wszystkie potrzebne produkty?
wszystkie produkty ważą 1,125 kg