Odpowiedzi

2010-03-09T23:56:18+01:00
X- (2x+1)/3 = 1/2
3x - 2x - 1 = 3/2
6x - 4x - 2 = 3
2x = 5
x = 5/2
2010-03-09T23:57:49+01:00
Rozwiąż równanie

x- (2x+1)/3=1/2
po pierwsze pozbywamy sie ułamków, mnozymy obie strony równania pzez wspolna wielokrotnosc liczb 2 i 3, jet to 6

x- (2x+1)/3=1/2 //*6
6x- 2(2x+1)=3 wyliczamy nawias
6x-4x-2=3 przenosimy x na jedna strone a liczby całkowite na druga ,zezmiana znaku!!
2x=5 //:2
x=5/2= 2.5
2010-03-10T00:08:31+01:00
Rozwiąż równanie

x- (2x+1)/3=1/2 /*6
6x-2(2x+1)=3
6x-4x-2=3
2x=5
x=2,5
1 3 1