Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-10T09:18:22+01:00
1.Odróżnianie oleju mineralnego od tłuszczów- próba akroleinowa
Do jednej parowniczki nalewamy parę centymetrów sześciennych oleju rzepakowego, a do drugiej samochodowego. Zawartość parowniczki ogrzewam i obserwujemy zachodzące zmiany.
Obserwacje: Obie substancje ulegają spaleniu . Z naczynia, w którym znajduje się olej rzepakowy wydziela się substancja o nieprzyjemnym zapachu.
Wniosek: Tłuszcz roślinny lub zwierzęcy w odróżnieniu od olejów mineralnych podczas spalania wydziela substancje o nieprzyjemnym, gryzącym zapachu. Substancja ta to związek o nazwie akroleina, a próbę za pomocą której odróżniamy tłuszcze od olejów mineralnych nazywamy próbą akroleinową.
2.Trzecia podstawowa grupa składników pokarmowych spełniającą w organizmie głównie funkcję energetyczną. Stanowią dla organizmu skoncentrowane źródło energii dostarczając w jednym gramie 9 kilokalorii oraz mogą być, w przeciwieństwie do węglowodanów, magazynowane w organizmie. Wielce przydatne w zimnym klimacie i przy oganiczonym dostępie pokarmu.
8 3 8