Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-10T12:02:16+01:00
Te pierwsze liczby w nawiasku to x, te drugie to y
podstawiasz to do równania i otrzymujesz układ równań

pierwszy przykład będę tłumaczyć
1
P(4;7) X=4 ;;;;;;Y=7
S(-1;-5) X=-1;;;;;;Y=-5



y=ax+b to jest postać ogólna pod to podstawiasz, zamiast y piszt to, co napisałam wyżej, zamiast y też

7=4a+b
-5=-a+b


b=7-4a
-5=-a+7-4a

-5=-5a+7
5a=7+5
5a=12
a=12:5
a=2,4
b=7-4a=7-4×2,4=7-9,6=-2,6

teraz te a i b podstaw pod wzór i gotowe

y=2,4x-2,6

2]A(0;0)
B(2;3)

0=b
3=2a+b
3=2a+0
a=1,5

y=1,5x
3]
C(2;4)
D(-2;5)

4=2a+b
5=-2a+b

b=4-2a
5=-2a+4-2a
4a=4-5
4a=-1
a=-1:4
a=-0,25
b=4-2 razy -0,25=4,5
y=-0,25x+4,5