A) Cena Brutto lekow(wraz z podatkiem VAT w wysokosci 7%) wynosi 428 zł.Jaka jest cena netto leków
b) Oblicz wartosc wyrazenia: 3+(-5)2 : (2,65-1,3*0,5)
c)Rowezysci zorganizowali trzydniowa wycieczke. PIerwszego dnia przebyli trzy czwarte calej trasy drugiego dnia jedna osma a trzeciego 7 km.Jaka dlugosc przebyli rowezysci?.
d)Pole rombu wynosi 72 cm2 a jego przekatnych ma dlugosc 16 cm jak dlugosc ma druga przekatna?
PROSZE PO POMOC!

2

Odpowiedzi

2010-03-10T13:28:49+01:00
A) 100% - x
107% - 428zł
x= (428zł*100%)/107%=400zł

b) 3+(-5)² : (2,65-1,3*0,5) = 3+25:(2,65-0,65)=3+25:2=3+12,5=15,5
c) x - cała trasa
¾x+⅛x+7=x
¾x+⅛x-x=-7
⁶/₈x+⅛x-x=-7
⅝x-x=-7
-⅜x=-7 | *(-⁸/₃)
x= ⁵⁶/₃
x=18⅔km

d) P=½d₁*d₂
72cm²=½d₁*16 |*2
16d₁=144cm² |/16
d₁=9cm
2010-03-10T13:31:29+01:00
A) Cena Brutto lekow(wraz z podatkiem VAT w wysokosci 7%) wynosi 428 zł.Jaka jest cena netto leków

428 : 1,07=400
Cena netto=400 zł
Vat 7%=28 zł
Spr.
400*7%=400*0,07=28 zł


b) Oblicz wartosc wyrazenia: 3+(-5)2 : (2,65-1,3*0,5)=3+25:(2,65-0,65)=
=3+2=5

c)Rowezysci zorganizowali trzydniowa wycieczke. PIerwszego dnia przebyli trzy czwarte calej trasy drugiego dnia jedna osma a trzeciego 7 km.Jaka dlugosc przebyli rowezysci?.

trasa = x
I dzień = 3/4x
II dzień = 1/8x
III dzień= 7km
3/4x+1/8x+7=x
6/8x+1/8x-x=-7
-1/8x=-7
x=56

trasa = x=56 km
I dzień = 3/4x=3/4*56=42 km
II dzień = 1/8x=1/8*56=7 km
III dzień= 7km
I+II+III=42+7+7=56 km
Odp.
Rowerzyści przebyli 56 km.

d)Pole rombu wynosi 72 cm2 a jego przekatnych ma dlugosc 16 cm jak dlugosc ma druga przekatna?

P=72 cm^2
d1=16 cm
d2=?
P=1/2d1*d2
72=1/2*16*d2
72=8*d2
d2=9 cm
Odp.
Druga przekątna ma długość 9 cm
pozdrawiam:)