Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-10T13:38:37+01:00
1]
x= krótszy bok
x+25%x=1,25x= dłuższy bok

2x+2×1,25x=2x+2,5x=4,5x
4,5x=36
x=36:4,5
x=8
1,25x=1,25×8=10
boki mają 8cm i 10cm
pole=8×10=80cm²
2]
x= mniejszy kąt ostry
8x=większy kąt ostry

x+8x=90⁰
9x=90
x=90:9
x=10

8x=8×10=80
kąty ostre mają 80 i 10⁰
5 5 5
2010-03-10T13:50:08+01:00
1,Obwód prostokąta jest równy 36.Dłuższy bok jest o 25% większy od krótszego

boki:
x; 1,25x
obw=2x+2*1,25x=36
2x+2,5x=36
4,5x=36
x=36:4,5
x=8
1,25x=10

2,W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych jest 8 razy mniejszy od drugiego kąta ostrego.

x,8x-kąty i 90⁰
x+8x+ 90⁰=180⁰
9x= 90⁰
x=10⁰
8x=80⁰
2 4 2