Odpowiedzi

2010-03-10T13:41:40+01:00
Witamina A – zbiorcza nazwa grupy organicznych związków chemicznych (retinoidów, z których najważniejszy jest retinol), pełniących w organizmie funkcję niezbędnego składnika pokarmowego, rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy.

Tiamina (witamina B1, aneuryna) – organiczny, heterocykliczny związek chemiczny, złożony z pierścienia tiazolowego i pierścienia pirymidynowego, które połączone są mostkiem metinowym.
17 4 17
2010-03-10T13:46:13+01:00
Witamina K rozpuszczalna w tluszczach witamina k wystepuje w salacie rzepaku jogurcie serze
Niedobor
rozpad krwinek czerwonych,
niedokrwistość
nadmierne wydzielanie potu
uczucie gorąca

Witamina A byla jedną z najwcześniej odkrytych witamin. rozp w tluszczach .
Kiedys niedobr tej witaminy nazywany byl kurza slepota

niedobor
pogorszenie wzroku
zahamowanie wzrostu
zanikanie nabłonków
łuszczyca
rogowiec dłoni i stóp
skłonności do biegunek
złe samopoczucie
zły wygląd
197 4 197
2010-03-10T13:47:14+01:00
Witamina A rozpuszczalna w tłuszczach. Bierze udział w procesie widzenia, prawidłowym funkcjonowaniu skóry, zapewnia zwrost i rozwoj. Niedobór: zahamowanie wzrostu, złe widzenie o zmroku, czyli tzw. kurza ślepota, choroby skóry. Wystepuje w zołtych owocach i warzywach a takze w masle taranie jajkach i serach

witamina C rozpuszcalna w wodzie. Zwiększa odporność, przyspiesza gojenie sie ran uczestniczy w rozwoju tkankikostnej ma wlasciwosci bakteriobojcze. Niedobor: szkorobut: owrzodzenie dziasel wypadanie zembow krwawienie z blon sluzowych pekanie drobnych naczyn krwionosnych. Wstepuje w owocach cytrusowych pietruszce porzeczkach surowych warzywach dzikich rożach
31 4 31