Bogdan wziął na obóz w góry 80 zł. Na napoje wydał 2 rzy więcej niż na lody, a o 5 zł mniej niż na napoje wydał na słodycze. Za 15 zł kupił upominki dla rodziców. Wrócił bez pieniędzy, gdyż ostatniego dnia zgubił 10 zł. Ile pieniędzy wydał na lody?

3

Odpowiedzi

2010-03-10T14:52:47+01:00
2*x - pieniądze na napoje
x - pieniądze na lody
2x-5 - pieniądze na słodycze
15 - pieniądze na upominki
10 - pieniądze, które zgubił
RAZEM MIAŁ 80

2x+x+2x-5+15+10=80
5x+20=80 /-20
5x=60 /:5
x=15

NA NAPOJE:12*2=24
NA LODY:12
na słodycze:24-5=19

Odp. Bogdan wydał na lody 12zł.
2010-03-10T14:52:57+01:00
Napoje: 2x
lody: x
słodycze: 2x-5
upominki:15
zgubił:10

2x + x + 2x -5 +15 +10 = 80
5x = 60 / :5
x = 12

ODPOWIEDŹ: Na lody wydał 12 zł.
2 5 2
2010-03-10T14:53:15+01:00
N+l+s+u+z = 80
n=2l
s = n-5 = 2l-5
u=15
z=10
2l+l+2l-5+15+10=80
5l=80+5-15-10
5l=60
l = 60/5 = 12
na lody wydał 12 zł.