ZADANIE 1
Zegar z kukułką waży 5,5kg.Kukułka jest o 5kg lżejsza od zegara. Ile waży zegar,a ile kukułka
ZADANIE 2
Bogdan wziął na obóz z góry 80 zł . Na napoje wydał 2 razy więcej niż na lody , a o 5 zł mniej niż na napoje wydał na słodycze.Za 15 zł kupił upominki dla rodziców . Wrócił bez pieniędzy gdyż ostatniego dnia zgubił 10 zł . Ile pieniędzy wydał na lody?


Proszę o pełne odpowiedzi .

DAJE NAJ I ZGŁASZAM SPAM !!


Przykład:
48 - ilość gości
x - dorośli | jest ich 12
3x - dzieci | obliczenia 3*12 = 36 , jest ich 36
3x+x =48
4x=48|:4
x=12

2

Odpowiedzi

2010-03-10T15:29:07+01:00
Zad 1
x-waga zegara
x-5kg - waga kukułki
x+x-5kg=5,5kg
2x=5,5kg-5kg
2x=0,5kg/:2
x=0,25kg
Odp: Zegar waży 5,25 kg, kukułka 0,25 kg.

zad 2
x-pieniądze wydane na lody
2*x-pieniądze wydane na napoje
2x-5-pieniądze wydane na słodycze
15zł - kupił upominki
10 zł - zgubił
80 zł - wszystkich pieniędzy
x+2x+2x-5+15zł+10zł=80zł
5x+20zł=80zł
5x=60zł/:5
x=12
Odp:Na lody wydał 12 zł.

Liczę na najlepsze ;d To zadanie jest na pewno dobre bo chodzę do tej samej klasy co ty i my już w klasie je brali ! ;)
2010-03-10T15:32:45+01:00
Zegar z kukułką =5,5 kg
Zegar = x
kukułka y= x-5kg

y=x-5
x+y=5,5
x+x-5=5,5
2x=10,5
x=5,25 kg
y=x-5=5,25-5=0,25 kg

Zegar x=5,25 ka
Kukułka y=0,25 kg

Spr.
x+y=5,25+0,25=5,5 kg
Odp.
Sam zegar waży 5,25 kg, a kukułka 0,25 kg

2)
Bogdan wziął na obóz z góry 80 zł . Na napoje wydał 2 razy więcej niż na lody , a o 5 zł mniej niż na napoje wydał na słodycze.Za 15 zł kupił upominki dla rodziców . Wrócił bez pieniędzy gdyż ostatniego dnia zgubił 10 zł . Ile pieniędzy wydał na lody?

Cała kwota = 80 zł
napoje y=2x
lody x
słodycze a=2x-5
Upominki u=15 zł
Zgubił z=10 zł

y+x+a+u+z=80
2x+x+2x-5+15+10=80
5x=80-20
5x=60
x=12

Cała kwota = 80 zł
napoje y=2x==2*12=24 zł
lody x=12 zł
słodycze a=2x-5=24-5=19 zł
Upominki u=15 zł
Zgubił z=10 zł

y+x+a+u+z=24+12+19+15+10=80
Odp.
Bogdan na lody wydał 12 zł
pozdrawiam:)