Podczas trzydniowego rajdu rowerowego uczniowie przejechali 65km. Drugiego dnia pokonali dwa razy dluzsza trase niz pierwszego dnia, a trzeciego o 5km wiecej niz pierwszego dnia. Ile kilometrow przebyli kazdego dnia? zapisz wszystkie obliczenia.

(odp maja byc kolejno 15; 30 ;20 km)

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-10T15:38:14+01:00
I dzień= x= 15km
II dzień= 2x= 2*15=30 km
III dzień= x+5= 15+5= 20km

x+2x+x+5=65
x+2x+x= -5+65
4x= 60/:4
x= 15km
2010-03-10T15:40:30+01:00
1dzien-65km
2dzien- 2x65km=130km
3dzien- 65km+5km=70km