Przekształć następujące wzory obliczając wskazane zmienne.
a) a=V₁-V₀/t oblicz V₀
b)1/F =f₁ + f₂/f₁ × f₂ oblicz F
c) R = r₁ x r₂/r₁ + r₂ oblicz r ₁
d)S= gt²/2 oblicz g
e) 1+a/1-a=b/c oblicz a
f) a/a-t= b/b-t oblicz b

proszę pomóżcie

1

Odpowiedzi

2009-04-18T10:53:25+02:00
A) a=V₁-V₀/t oblicz V₀
at = V₁t - V₀
V₀ = V₁t - at
V₀ = t(V₁-a)
b)1/F =f₁ + f₂/f₁ × f₂ oblicz F
1 = f₁F + (f₂)²F/f₁ /*f₁
f₁ = (f₁)²F + (f₂)²F
f₁ = F* ((f₁)²+ (f₂)²)
F = f₁ / (f₁)²+ (f₂)²
c) R = r₁ x r₂/r₁ + r₂ oblicz r ₁
w tym wypadku r₁ można skrócic, skoro jest w liczniku mnożone przez coś i w mianowniku i nie ma r₁ , więc nie mozna wyprowadzic na niego wzoru.
Można na r₂
R = r₂ + r₂
R= 2 r₂
r₂= R/2
d)S= gt²/2 oblicz g
2S = gt²
g = 2S / t²
e) 1+a/1-a=b/c oblicz a
tutaj tez nie da sie wyprowadzic wzoru na a bo ono sie skroci
1 + a -a =b/c
i nie ma a
1=b/c
f) a/a-t= b/b-t oblicz b
(b-t)a/a-t = b
ba - at = ba - bt
ba - ba + bt = at
bt = at
b=a