Odpowiedzi

2009-10-23T13:16:48+02:00
X+5y=13
3x+y=11

z drugiego równania mamy po przekształceniu:
y=11-3x

x+5y=13
y= 11-3x

podstawiamy drugie równanie do pierwszego:
x+5(11-3x)= 13
x+55-15x=13
-14x=13-55
-14x= -42/:(-14)
x= 3

aby otrzymać y podstawiamy x=3 do drugiego równania:
y=11-3x
x=3

y= 11-3•3
y= 11-9
y=2

x=3
y=2
  • kan
  • Początkujący
2009-10-23T13:18:12+02:00
X+5y=13
3x+y=11

x=13-5y
3x+y=11

3(13-5y)+y=11
39-15y+y=11
-14y=11-39
-14y=-28/:(-14)
y=-28/-14
y=2

x=13-5y
x=13-5x2
x=13-10
x=3

odp
x=3
y=2