Odpowiedzi

  • kan
  • Początkujący
2009-10-23T13:12:48+02:00
8x-y=2
5x+4y=1

-y=2-8x/x(-1)
5x+4y=1

y=-2+8x
5x+4(-2+8x)=1
5x-8+32x=1
37x=1+8
37x=9/:37
x=9/37

y=-2+8x
y=-2+8(9/37)
y=-2+72/37
y=-74/37+72/37
y=-2/37
1 5 1
2009-10-23T13:13:29+02:00
Z 1 rownania mamy

-y=2-8x /-1
5x+4y=1

y=8x-2 wstawiamy za y do drugiego
5x+4(8x-1)=1 stad liczymy x


5x+32x-8=1
37x=9
x=9/37


wtedy y=8 razy 9/37 - 2
y=72/37-2
y=72/37-74/37
y= -2/37

stad

x=9/37
y=-2/37
1 5 1
2009-10-23T16:03:07+02:00
8x-y=2 => -y=2-8x /:(-1)
y=8x-2
5x+4y=1
___________________
5x+4(8x-2)=1
5x+32x-8=1
5x+32x=8+1
37x=9 /:37
x=9/37
x=4 1/37


y=8*9/37-2
y=72/37 -2
y=72/37-74/37
y=-2/37

x=4 1/37
y=-2/37


sprawdzenie:
8(9/37)-(-2/37)=2
72/37+2/37=2
74/37=2
2=2

P.S sprawdzenia nie trzeba robić ale na wszelki wypadek zrobilam ;))
1 5 1