1.Doprowadź do najprostszych postaci podane wyrażenie
-(x+2y-3z+4)-(3x-4y+5z-2)+(4y-y+5z-1)

2.PRZEKSZTAŁĆ WYRAŻENIE DO NAJPROSTSZEJ POSTACI
a)(2x-y+4)-(z+14y)+ jedna druga y -2z)+(2z-0.2y+2x)
b)4z-2e-(12a+3z-1.5e)
c)12y-(3x-8y)+(2x-4y)+x

3.ZAPISZ W POSTACI SUMY.(argebraicznych)
a) -(2+a) b)-(3-a) c) -(-4a-2b)
d) -(-2x+3y) e) -(-3x+2y-4z) f) -(2x-3y+4z-5)

2

Odpowiedzi

2010-03-10T16:35:09+01:00
1.-(x+2y-3z+4)-(3x-4y+5z-2)+(4y-y+5z-1)
-x-2y+3z-4-3x+4y-5z+2+4y-y+5z-1
-4x+5y+3z-3 <--------------- najprostsza postac



Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-10T16:37:55+01:00
1.
-(x+2y-3z+4)-(3x-4y+5z-2)+(4y-y+5z-1)=-x-2y+3z-4-3x+4y-5z+2+4y+y-5z+1=-4x+3y-7z-8
2.
a)(2x-y+4)-(z+14y)+ jedna druga y -2z)+(2z-0.2y+2x)=2x-y+4-z-14y+0,5y-2z+2z-0,2+2x=4x-15,5y-z+3,8
b)4z-2e-(12a+3z-1.5e)=4z-2e-12a-3z+1,5e=-12a-0,5e+1z
c)12y-(3x-8y)+(2x-4y)+x=12y-3x+8y+2x-4y+x=-16y
3.
a) -(2+a) b)-(3-a) c) -(-4a-2b)=-2+ab-3-ac+4a+2b=1a(do sześcianu)b(kwadrat)c
d) -(-2x+3y) e) -(-3x+2y-4z) f) -(2x-3y+4z-5)=2x-3y-e+3x-2y+4z-f=