A).W starej książce kucharskiej znalazłem przepis na placek z masą orzechową . Ile funtów (400gram) ważą wszystkie produkty potrzebne do przygotowania tego placka?
b).Jeden funt to 400 gram.Czego potrzeba więcej do zrobienia tego placka:mąki czy cukru?O ile dekagramów?
c).Ile kilogramów ważą wszystkie potrzebne produktu?
PRZEPIS:
2/3 przesianej mąki
1/4 funta cukru
cały funt masy orzechowej
4/9 funta najlepszych konfitur
3 żółtka , ale nie mniej niż 1/20 funta.

Bardzo prosze o rozwiązanie tego zadania z obliczeniami ;] na jutro mam na matme ;]]]]]]

1

Odpowiedzi

2010-03-10T16:28:36+01:00
Przepis 2/3 funta mąki
1/4 funta cukru
2/5 funta masła
cału funt masy orzechowej
4/9 funta konfitur
3 zółtka, ale nie mniej niż 1/20 funta

A)
Ile funtów ważą wszystkie produkty do przygotowania plaska z masą orzechowa?

2/3 + 1/4 + 2/5 + 1 + 4/9 +1/20 = 120/180 + 45/180 + 72/180 + 1 + 80/180 + 9/180 = 1 + 326/180 = 1 + 1 146/180 = 2 146/180 = 2 73/90 funta

B)
Jeden funt to około 400g. Czego potrzeba więcej do zrobienia tego placka mąki czy cukru? mO ile dekagramów więcej?

maka 2/3*400 = 800/3 = 266 2/3 grama
cukier 1/4*400 = 100 gram

266 2/3 - 100 = 166 2/3 : 10 = 16 2/3 deka wiecej

trzeba wiecej mąk o 16 2/3 deka

C) Ile kilogramów ważą wszystkie potrzebne produkty?
2 73/90*400 = 253/90 * 400 = 1124,44 grama = 1,12kg
186 4 186