Odpowiedzi

2010-03-10T17:41:01+01:00
3/4 * 2/1 +3/4*3/1x=-6
3/2+9/4x=-6
9/4x=-6-3/2
9/4x=6/1-3/2
9/4x=12/2-3/2
9/4x=9/2 |: 9/4
x=9/2*4/9
x=1/2

b) 1/3(x-3)=9-x
1/3x-1=9-x
1/3x+x=9+1
1i1/3x=10|:1i1/3
x=10/1*3/4=
x=15/2=7i1/2

2010-03-10T17:41:48+01:00
A) ¾ (2 - 3x) = - 6
6/4-9/4x=-6
-2,25x=-6-1,5
-2,25x=-7,5/: -2,25
x=3,3

b) 1/3(x-3)=9-x
1/3x-1=9-x
1/3x+x=9+1
1i1/3x=10|:1i1/3
x=10/1*3/4
x=15/2

2010-03-10T17:42:27+01:00
A) ¾ (2 - 3x) = - 6
6/4-9/4x=-6
-9/4x=-6-6/4 calość podzielić na -9/4 czyli odwrocić ulamek i pomnozyć razy - 4/9
x=-6 6/4 * (-4/9) po skroceniu na krzyz-czyli 4 sie skroca i 6 z 9 (przez 3) wyjdzie wnik minus 6 i dwie trzecie
x=- 6 2/3