Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-23T17:09:33+02:00
X - karty Bożeny
y - karty Basi
z - karty Iwona
z = 30
y = 2x
z + y + x < 120
z + 2x + x <120
z + 3x <120
30 + 3x < 120
3x < 90
x = 29
y = 58
2009-10-23T17:09:43+02:00
120-30=90
90/2=45
Odp. Bozena moze miec okolo 45 kart telefonicznych.
2009-10-23T18:51:20+02:00
Moją mnie niz 120 kart!
iwona - 30
basia - 30/2=15
ile ma kart bozena?

30+15=45
119-45=74

odp.: Bozena moze miec 74 karty.