Więc. mam wielki problem z wyrażeniami algebraicznymi . *__* proszę o rozwiązanie . ; ))

a) 3a-{2c-[6a-(c-b)+c+(a+8b-bc)]}
b) (m²-mn):m-(n²-mn):n-(m-n)
C) 8*(¾x-1)+(-15x²+5x):(-5x)+(-3x+2)
d) -4*(¼x-⅝)+(16x²-8x):(-4x)-(x+2)
e)-2(3-a-a²)+5(1+a-2a)-(9a-12a²-3a):(-3a)
f) (a²-2ab)*9a²-(9ab³-12a⁴b²):3ab
g) (9a²b³-12a⁴b⁴):3a²b-(2+3a²b)*b

*= "razy" xdd
aha i proszę o rozpisanie tych zadań, a nie o same wyniki.

1

Odpowiedzi

2010-03-11T12:25:49+01:00

a) 3a-{2c-[6a-(c-b)+c+(a+8b-bc)]}
3a-[2c-[6a-c+b+c+a+8b-bc]]=
3a-[2c-6a+c-b-c-a-8b+bc]
3a-2c+6a-c+b+c+8b-bc=
9a-2c+9b-bc

b) (m²-mn):m-(n²-mn):n-(m-n)=
m-n-[n-m]-m+n=
m-n-n+m-m+n=
m-n

C) 8*(¾x-1)+(-15x²+5x):(-5x)+(-3x+2)=
6x-8+[3x-1]-3x+2=
6x-8+3x-1-3x+2=
6x-7

d) -4*(¼x-⅝)+(16x²-8x):(-4x)-(x+2)=
-1x+5/2+[-4x+2]-x-2=
-1x+5/2-4x+2-x-2=
-6x+2i1/2

e)-2(3-a-a²)+5(1+a-2a)-(9a-12a²-3a):(-3a)=
-6+2a+2a²+5+5a-10a-[-3+4a+1]=
-6+2a+2a²+5-5a+3-4a-1=
1-7a+2a²

f) (a²-2ab)*9a²-(9ab³-12a⁴b²):3ab
9a⁴-18a³b-[3b²-4a³b]=
9a⁴-18a³b-3b²+4a³b=
9a⁴-14a³b-3b²

g) (9a²b³-12a⁴b⁴):3a²b-(2+3a²b)*b=
3b²-4a²b³-2b-3a²b²