Odpowiedzi

2010-03-10T18:54:35+01:00
(x-3)(5-x)-2=(2-x)(x-4)+3
5x - x2 - 15 + 3x - 2 = 2x - 8 - x2 + 4x + 3
5x + 3x - 2x - 4x = -8 + 3 +15 + 2
2x = 12 /:2
x = 6
2010-03-10T18:55:00+01:00
(x-3)(5-x)-2=(2-x)(x-4)+3

wymnażasz nawiasy

5x-x^2 -15+3x-2=2x-8-x^2 +4x+3

-x^2 +8x-17=-x^2+6x-5
przenosisz wszystkie wyrazy na jedna stronę i wykonujesz na nie działania

2x-12=0
2x=12
x=6
2010-03-10T18:55:22+01:00
(x-3)(5-x)-2=(2-x)(x-4)+3
po pierwsze, musisz opuścić nawiasy. zrobisz to mnożąc przez siebie wszystkie liczby z nich. i tak:
5*x-5*3-(x*x-x*3)-2=x*2-x*x-(4*2-4*x)+3
5x-15-x²+3x-2=2x-x²-8+4x+3
teraz redukujesz sobie wyrazy podobne...
-x²+8x-17=-x²+6x-5
8x-17=6x-5
i przenosisz niektóre wyrazy na drugą stronę...
8x-6x=-5+17
2x=12
x=6