Trzeba przewieźć 21,5 tony węgla do składu. Do dyspozycji są samochody duże, na które można załadować 3,5 tony towaru, lub małe, mogące przewieźć 650kg towaru.
a) Ile kursów muszą wykonać duże samochody,aby przewieźć cały węgiel? A ile małe samochody?
b) Jeden kurs dużego samochodu kosztuje 2,80zł za kilometr, a małego 1,15zł za kilometr. W czasie jednego kursu samochody mają do pokonania 170km. Jaki będzie koszt przewozu węgla małymi, a jaki dużymi samochodami?
c) Jak trzeba zorganizować przewóz, aby jego koszt był jak najniższy?

2

Odpowiedzi

2010-03-10T19:03:18+01:00
A)1. 21,5:3,5=6,14 w przybliżeniu 6razy duży samochód
2.21500kg:650kg=33 razy mały

B)16*170*2,80=7166zł
33*170*1,15=6451.50zł


C)
4 3 4
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-10T19:06:24+01:00
A) duże- 2,5/3,5≈6,1-czyli muszą zrobic 7 kursów
-małe 21,5/0,65≈33,07-czyli to sa 34 kursy
b)dużymi-2,8*7*170=3,332 zł
-małymi-1,15*34*170=6,647zł
c)6 kursów dużymi i 2 małymi

Myślę ,że dobrze :)
7 4 7