Wytłumacz mi jak sie rowuiązuje TE PRZYKŁADY CO TRZEBA ZROBIC I CO PRZENOSIMY I JAK.PROSZE WYTLUMACVZ MI JAK TO SIE OBLICA SKAD SIE TO WZIEŁO ITP.



PRZYKŁADY:


5X+X=18
3x+10=19
c+c-15=45
5x+6-2x-10+3x-1+2x=6-x]
8a-7+2a-4-5a=4
2 (x+1) +x=10
3x-2=5(x+1)



Prosze NAPISZ JAK SIE ROZWIAZUJE TE PRZYKLADY SKAD SIE TO WZIEŁO I JAK SIE TO OBLICZA



DAM NAJJJ NA 100%

BARDZO PROSZE O BARDZO DOBRE WYTLUMACZENIE ZEBYM MUSIAŁ ZROZUMIEC JAK TO SIIE ROBI


PILNE CZEKAM

3

Odpowiedzi

2010-03-10T19:28:50+01:00
5X+X=18
dodajemy 5X+X bo przed X umownie nie pisze się 1
6X=18
dzielimy 18 na 6 ponieważ chcemy uzyskać samo X
X=3

3x+10=19
przenosimy 10 na drugą stronę z odwrotnym znakiem, żeby dowiedzieć się ile wynosi 3x
3x=19-10
odejmujemy od 19, 10
3x=9
dzielimy 9 na 3 żeby dowiedzieć sie ile wynosi x
x=3

a teraz same przykłady
c+c-15=45
c+c=45+15
2c=60/2
napisałem / bo tak powinno się robić
c=30
5x+6-2x-10+3x-1+2x=6-x
5x-2x+3x+2x+x=6-6+10+1
napisałem x z lewej strony bo x zawsze powinien z niej być
9x=11/9
x=1 2/9
2/9 to ułamek zwykły

8a-7+2a-4-5a=4
8a+2a-5a=4+7+4
5a=15/5
a=3
2010-03-10T19:35:44+01:00
A) 5x+x=18
6x=18/ :6
x=3

do 5x dodajesz x, wychodzi 6x
x przerzucasz na lewą stronę, a pozostałe bez x na prawą stornę
dzielisz obustronnie przez 6,żeby otrzymać samo x
/ : oznacza obustronne dzielenie

b) 3x+10=19
3x= 19-10
3x=9/ : 3
x= 3

x przerzucasz na lewą stronę, a pozostałe bez x na prawą stornę
10 przenosisz na prawą stronę i zmieniasz znak w tymm przypadku na -
zostaje Ci 3x
dzielisz obustronnie przez 3 i zostaje Ci x=3

c) c+c-15=45
2c=45+15
2c=60/ :2
c=30

dodajesz c+c=2c
znowu c (czyli niewiadomą) zostawiasz na lewej stronie
15 przerzucasz na prawą stronę, zmieniając znak, w tym przypadku na + (bo było -15 na lewej stronie)
dodajesz 45+15, wychodzi Ci 60
znowu dzielisz obustronnie przez 2, by zostało samo c
wychodzi Ci c=30

d) 5x+6-2x-10+3x-1+2x=6-x
5x-2x+3x+x=-6+10+1+6
7x=11/ :7
x=11/7

tutaj liczysz x
z prawej strony masz -x, więc przerzucasz go na lewo ze zmienionym znakiem, czyli w tym przypadku na +
wszystkie pozostałe liczby bez x przerzucasz na prawą stronę (pamiętając o zmianie znaku)
dzilisz obustronnie przez 7
pozostaje Ci x=11/7

e) 8a-7+2a-4-5a=4
8a+2a-5a=4+7+4
4a=15/ :4
a= 15/4

f) 2 (x+1) +x=10
2x+2+x=10
2x+x=10-2
3x=8/ :3
x=8/3

g) 3x-2=5(x+1)
3x-2=5x+5
3x-5x=5+2
-2x=7/ :(-2)
x= -7/2
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-10T20:38:43+01:00
5X+X=18
6X=18/:6
x=3
Dodajemy wyrazy podobne czyli 5x i x daje to nam 6x.
Następnie dzielimy obydwie strony przez 6 ponieważ chcemy się pozbyć liczby znajdującej się przed x .Otrzymujemy szukany x.
3x+10=19
3x=19-10
3x=9 / :3
x=3
Aby obliczyć x musimy najpierw przenieść liczbę 10 na drugą (przeciwną) stronę. Zawsze przenosząc liczbę na drugą stronę musimy zmienić znak znajdujący się przed tą liczbą na przeciwny czyli plus na minus a minus na plus. W tym przypadku zmieniamy plus na minus. Wykonujemy odejmowanie. Dzielimy obu stronie przez 3 i otrzymujemy szukany x.
c+c-15=45
2c-15=45
2c=45+15
2c=60 /:2
c=30
Redukujemy wyrazy podobne czyli dodajemy do siebie c. 15 przenosimy na drugą stronę. Wykonujemy dodawanie na drugiej stronie. Dzielimy obu stronie przez 2. Otrzymujemy szukane c.

5x+6-2x-10+3x-1+2x=6-x
8x-5=6-x
8x+x=6+5
9x=11 /:9
x=11/9=1 3/9

Pierwszym krokiem jest dodanie wyrazów podobnych czyli w tym wypadku liczb i x. Dalej wszystko idzie jak wcześniej.

e) 8a-7+2a-4-5a=4
8a+2a-5a=4+7+4
5a=15/ :5
a= 3

Redukujemy wyrazy podobne , liczby przenosimy na drugą stronę, dodajemy a. Dzielimy obu stronie przez 5. Otrzymujemy szukane a czyli 3.


f) 2 (x+1) +x=10
2x+2+x=10
2x+x=10-2
3x=8/ :3
x=8/3

W takim przypadku 2 (x+1) każdy z "elementów" (nie mogę znaleść lepszego określenia) nawiasu mnożymy przez liczbę znajdującą się przed nawiasem czyli 2*x + (bo znak w nawiasie jest dodatni)2*1. Resztę robimy tak jak w poprzednich przykładach.

g) 3x-2=5(x+1)
3x-2=5x+5
3x-5x=5+2
-2x=7/ :(-2)
x= -7/2

Mam nadzieję że zrozumiesz . :)
1 5 1