Odpowiedzi

2010-03-10T19:43:39+01:00
A) (-jedna czwarta)+(-jedna druga)+jedna osma+(-pięc czwartych)+(+trzy osme)+(1i jedna druga)+(-siedem osmych)
(-¼)+(-½)+1/8+(-5/4)+3/8+1 ½+(-7/8)=-¼-½+1/8-5/4+3/8+1 ½-7/8=
-2/8-4/8+1/8-10/8+3/8+12/8-7/8=-7/8
b) 5,75+(-8,5)+(-cztery piąte)+(+10,7)+(-10,7)+(-1,2)
5,75+(-8,5)+(-⅘)+10,7+(-10,7)+(-1,2)=
5,75-8,5-⅘+10,7-10,7-1,2=5,75-8,5-⅘-1,2=5,75-8,5-0,8-1,2=-4,75
c) 6,5+(-0.025)+(-0.025)+(-dziewiec drugich)+(-0.05)+(1,2)
6,5+(-0,025)+(-0,025)+(-9/2)+(-0.05)+(1,2)=
6,5-0,025-0,025-4,5-0,05+1,2=3,1
2010-03-10T19:49:29+01:00
A)sprowadzamy do wspólnego mianownika
(-dwie ósme)+(-cztery ósme)+ jedna ósma +(-dziesięć ósmych)+ trzy ósme+dwanaście ósmych+(-siedem ósmych)=
-dwie ósme - cztery ósme + jedna ósma - dziesięć ósmych + trzy ósme + dwanaście ósmych - siedem ósmych= - siedem ósmych
b) 5,75 - 8,5 - cztery piąte + 10,7 - 10,7 -1,2=
-2,75 -0,8 - 1,2=-3,55 - 1,2 = -4,75
c) 6,5 - 0,025 - 0,025 - dziewięć drugich - 0,05 + 1,2=
6,475 - 0,025 -4,5 - 0,05 + 1,2= 6,45 - 4,55 + 1,2 = 1,9 +1,2 = 3,1
2010-03-10T19:51:00+01:00
A) (-jedna czwarta)+(-jedna druga)+jedna osma+(-pięc czwartych)+(+trzy osme)+(1i jedna druga)+(-siedem osmych)=-¼-4/8+1/8-10/8+3/8+12/8-7/8=-7/8
b) b) 5,75+(-8,5)+(-cztery piąte)+(+10,7)+(-10,7)+(-1,2)=3,95-4/5=3,95-0,8=-4,75
c) 6,5+(-0.025)+(-0.025)+(-dziewiec drugich)+(-0.05)+(1,2)=7,6 -9/2=7,6-4,5=3,1