Mateusz co tydzień dostaje kieszonkowe: 10 zł od dziadków oraz 15zł od rodziców.2/3 kieszonkowego przeznacz na czasopisma,a 2/3 reszty wydaje na słodycze.Ile pieniędzy wydaje na słodycze?Ile pieniędzy zaoszczędzi przez miesiąc,jeśli nie będzie kupował słodyczy?

2

Odpowiedzi

2010-03-10T20:03:52+01:00
10+15=25 2,50*5=12,50
15/3=5-czasopisma
2, 2/5-słodycze
odp.wydaje 2,50 na słodycze .Zaoszczędzi 12,50 .
2010-03-10T20:04:10+01:00
10+15=25zł
2/3×25=12zł
2/3×12=8zł
8×4=32zł
na słodycze wydaje 8 zł zaoszczędzi 32zł