Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-03-12T10:27:55+01:00
Zad 1
y=3x(x-1)(x+2)
y=3x(xkwadrat+2x-x-2)
y=3x(xkwadrat +x-2)
y=3xdo szescianu +3x do kwadratu-6x
3xdo szescianu +3xdo kwadratu -6x=0
3x(xkwadrat +x-2)=0
3x=0 lub xkwadrat+x-2=0
x=0 a=1 b=1 c=-2
delta (czyli mały trójkat)=bkwadrat-4ac
delta=1-4*1*(-2)
delta=1+8
delta=9
obliczam 1 miejsce zerowe
x1=-b-pierwiastek z delty przez 2a
x1=-1-3przez 2
x1=-4/2
x1=-2
obliczam 2 miejsce zerowe
x2=-b+pierwiastek z delty przez 2a
x2=-1+3przez 2
x2=2/2
x2=1
suma miejsc zerowych to -10- poniewaz -2+1=-1
odp: a=-1