Zapisz w jak najprostszej postaci.
a) (x - 2) - (2 - x )
b) (a + b ) + (2a - b) - (a - 2b)
c) (3x - y + 1) - (x + y) + (y - x)
d) -(2a do potęgi 2 - 3ab) - (2b - 3a do potegi 2) + (-ab - b)
Oblicz wartość liczbową wyrażenia :
a) 4x - (x +6)+4 dla x= jedna trzecia.
b)(x do potegi 2 + 1 )+10 dla x=2,2
c)(a+4b)-(5+2a)-(3b-5) dla a=-0,1 i b= 0,2
d) (-a do potegi 2 +2ab - 1 )+(a do potegi 2 - 4ab +5) dla a = jedna czwarta i b = 2

Ps.zRóbcie mi to na dziś prosze ; )

2

Odpowiedzi

2010-03-10T20:44:36+01:00
A) (x - 2) - (2 - x )=x-2-2+x=2x-4
b) (a + b ) + (2a - b) - (a - 2b)=a+b+2a-b-a+2b= 2a + 2b
c) (3x - y + 1) - (x + y) + (y - x)=3x-y+1-x-y+y-x= x - y + 1
d) -(2a do potęgi 2 - 3ab) - (2b - 3a do potegi 2) + (-ab - b)=
-2a^+3ab-2b+3a^+(-ab)-b= a^+2ab-3b
8 3 8
2010-03-10T20:46:01+01:00
Zapisz w jak najprostszej postaci.
a) (x - 2) - (2 - x )=x-2-2+x= -4+2
b) (a + b ) + (2a - b) - (a - 2b)=a+b+2-b-a+2b=2b+2
c) (3x - y + 1) - (x + y) + (y - x)=3x-y+1-x+y+y-x=x+y+1

a 2 nie umiem, wychodza mi za każdym razem, inne wyniki i nie chce cię wprowadzić w błąd......:(
4 4 4