Prosze o rozwiazanie krotkich zadan z zalącznika. Stosunkowo latwe z probnego egzaminu gimnazjalnego. Oto zadania: Zad 6, 7 , 12, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 21, 22, 24, 25, 26, 28c, 29. Sa to zadania zamkniete wiec nie powinno byc problemu, z gory dzieki.... (Jak ktos znajdzie w internecie to mozna wstawic klucz odpowiedzi, ja nie znalazlam.)

3

Odpowiedzi

2010-03-10T21:50:35+01:00
6- A.
7-A.
12-D.
14-C.
15-C.
16-A.
18-C,
19-B.
20-B.
21-C
22-B
24-B
25-B
26- 1-b 2- c 3- d 4-a
29- pradolina. mierzeja. ostańce.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-10T21:50:55+01:00
Zadanie 6
odp. A

identyczne schematy:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_w%C4%99glowy
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_fosforowy

zadanie 7
15° - 1 h
E więc na 0° (Londyn) jest wcześniej

odp. A 10:00

zadanie 12
3a + 5a/2 + 27 = 5,5a + 27 [zł]
odp. A

zadanie 14
dane:
t₁ = 6 h
t₂ = 8 h
v₁ - v₂ = 1 km/h

szukane:
v₁ = ?

rozwiązanie:
v₁ - v₂ = 1 km/h => v₂ = v₁ - 1 km/h
s = v * t
s₁ = s₂
t₁ * v₁ = t₂ * v₂
t₁ * v₁ = t₂ * (v₁ - 1 km/h)
t₁ * v₁ = t₂ * v₁ - t₂ * 1 km/h
v₁ = t₂ * 1 km/h/(t₂ - t₁)
v₁ = 8 h * 1 km/h/ 2h = 4 km/h

odp. D

zadanie 15
MDCXXXVIII
M = 1000
D = 500
C = 100
X = 10
V = 5
I = 1

odp. C 1638

zadanie 16
odp. A - kotlinie sandomierskiej

zadanie 18
odp. A

zadanie 19
czyli to środek okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny, który leży w 1/3 wysokości (licząc od podstawy nie wierzchołka):
h/3 = 9√3/2*3 = 3√3/2 = 1,5√3 [km]

odp. A

zadanie 20
z tw. Pitagorasa:
x² = 50² + 120²
x² = 2500 + 14400 = 16900 = 169*100
x = 13*10 = 130 [m]

odp. B

zadanie 21
2r = 7
D = 2πr = 7π ≈ 22
22/0,55 = 2200/55 = 40

odp. D

zadanie 22
odp. A

zadanie 24
x + x*22% = y
(y - x)/y = x*22%/(x + x*22%) = 22/122 ≈ 18%

odp. A

zadanie 25
3 * 10⁸ m/s / 60 km/h = 3 * 10⁸ m/s / 60 1000/3600 m/s = 3 * 10⁸ / 600/36 = 3 * 10⁶ / 1/6 = 18 * 10⁶

odp. B

zadanie 26
4a
2b
1c
3d

zadanie 28c
v_sr = całkowity_droga/całkowita_czas
V_sr = (62750 km - 62350 km)/(16 h - 8 h) = 400 km/8 h = 50 km/h

zadanie 29
pradolina, jezioro rynnowe, morena czołowa, sandry

jak masz pytania to pisz na pw
2010-03-10T22:11:53+01:00
6- A.
7-A.
12-D.
14-C.
15-C.
16-A.
18-C,
19-B.
20-B.
21-C
22-B
24-B
25-B
26- 1-b 2- c 3- d 4-a