Odpowiedzi

2010-03-10T20:58:26+01:00
150: 6 = 25 cm kwadra.
czyli pole boku 25 cm kwadra.
zeby wyszło 25 cm kwad. musisz miec bok figury 5cm ( 5*5=25)
V= 25* 5= 125 cm sześcien.

Też miałam to zadanie ;d
2010-03-10T20:59:24+01:00
Pc=150cm²

Wzór: Pc=6a²

Podstawiamy by obliczyć "a"
150=6a² /:6
25=a²
√25=a
a=5

Objętość: V=a³


Podstawiamy:
V=5³
V=125cm³
2010-03-10T21:32:22+01:00
150/6=25
25*25=625
Objętość wynosi 625 cm sześciennych