Odpowiedzi

2010-03-10T21:23:07+01:00
P1=p1
m1=10dag =0,1kg
V1=10m\s
m2=0,4kg
v2=?

m1*v1=(m1+m2)v2
1=0,5v2
v2=2m\s

4 5 4
Najlepsza Odpowiedź!
2010-03-10T21:33:22+01:00
Na wstępie zakładasz, że pęd początkowy = pędowi końcowemu.
W sytuacji końcowej wózek z plasteliną traktujemy jako układ (sumujemy ich masy).

p=mv

ppoczątkowy=pkońcowemu
m₁v₁=m₂v₂
v₁ - prędkość plasteliny
m₁ - masa plasteliny
m₂ - masa plasteliny + masa wózka
v₂ - prędkość plasteliny + prędkość wózka

szukane: v₂
v₂=m₁v₁÷m₂
v₂= 0,1kg×10m/s÷(0,4kg+0,1kg)
v₂=2m/s
3 5 3