Odpowiedzi

2009-10-23T22:32:13+02:00
A)
(xy^2 +3x)(-xy^2 +3x) -(3x)^2 =
=-x^2*y^4 + 3x^2*y^2 -3x^2*y^2 +9x^2 -9x^2 =-x^2*y^4
b) nieczytelne
  • Użytkownik Zadane
2009-10-23T22:42:31+02:00
A)
(xy² +3x) (-xy² + 3x) - (3x)²=
(xy²)*(-xy²)+3x*(-xy²)+3x*(xy²)+3x*3x-9x²=
-x²y⁴-3x²y²+3x²y²+9x²-9x²=-x²y⁴

b) [2/√2] + 2√2= [2*√2]/[√2*√2] + 2√2=[2√2]/2 + 2√2=√2+2√2=3√2
2009-10-23T22:44:26+02:00
A]=-x²y⁴+3x²y²-3x²y²+9x²=9x²=-x²y⁴ zad.b]=2√2:2+2√2=3√2 w tym przykładzie b] musisz usunac niewymiernosc z mianownika czyli pomnozyc i licznik i mianownik przez√2 i to ci daje 2×√2:√2×√2 czyli w sumie 2√2:2 co w koncu daje √2 po skróceniu sie dwójek i do tego dodajesz te 2√2 i masz w sumie 3√2