Zapisz w najprostszej postaci:
a)6√3+5√2-2√3+3√2-2√3-4√2=
b)√5+3√6-4√5-√6+2√5+2√6=
c)-3√7-2√11+4√7-3√11-√7+5√11=
d)5√10-6√10-2√15-3√15-4√10+3√15=
e)4√2+6√5-4+3√2-5√5-3=
f)-3√3+7-2√6-4-3√3+2√6=
ten pierwiastek z siedmiu taki troche dziwny w tym przykładzie c)wygląda on tak √7
z góry dzięki pozdro!

3

Odpowiedzi

2009-10-23T23:16:00+02:00
A)6√3+5√2-2√3+3√2-2√3-4√2=2√3+4√2
b)√5+3√6-4√5-√6+2√5+2√6=-√5+4√6
c)-3√7-2√11+4√7-3√11-√7+5√11=0
d)5√10-6√10-2√15-3√15-4√10+3√15=-5√10-2√15
e)4√2+6√5-4+3√2-5√5-3=7√2+√5-7
f)-3√3+7-2√6-4-3√3+2√6=-6√3-4
Najlepsza Odpowiedź!
2009-10-23T23:17:01+02:00
A]=√3+4√2 b]=-√5+4√6 c]=0 wszystko sie zredukuje d]=-2√15-5√10 e]=√5+7√2-7 f]=-6√3+3 jesli masz np 2√2+3√2 to dodajesz te liczby i tylko przepisukesz pierwiastek i to sie równa=5√2
2009-10-23T23:37:44+02:00
A)6√3+5√2-2√3+3√2-2√3-4√2=2√3+4√2
b)√5+3√6-4√5-√6+2√5+2√6=-√5+4√6
c)-3√7-2√11+4√7-3√11-√7+5√11=0
d)5√10-6√10-2√15-3√15-4√10+3√15=5√10-2√15
e)4√2+6√5-4+3√2-5√5-3=7√2+√5-7
f)-3√3+7-2√6-4-3√3+2√6=-6√3-3