Odpowiedzi

2010-03-11T10:35:36+01:00
F = 22 cm = 0,22 m
Mamy
1/x + 1/y = 1/f
oraz p = y/x = 2,
gdzie p - powiększenie soczewki
--------------------------------------------------
y /x = 2 ---> y = 2 x
wstawiamy do 1 równania ( r. soczewki)
1/x + 1/(2x) = 1/f
[2x + x]/(2 x²) = 3x /(2x²) = 3/ (2x) = 1/f
czyli 2x = 3 f
x = (3 f) : 2 = (3*0,22 m) : 2 = 0,66 m : 2 = 0,33 m
ale y = 2 x = 2* 0,33 m = 0,66 m
Odległość obrazu od soczewki równa jest 0,66 m ( 66 cm).
Zdolność skupiająca soczewki
z = 1/f = 1 : 0,22 m ≈ 4,5 dioptrii
5 3 5